top of page

Stichting Gillès werd in 1990 bij Koninklijk Besluit opgericht als instelling van openbaar nut (nu Stichting van Openbaar Nut).

 

Het objectief van Stichting Gillès: ondersteunen van initiatieven in ontwikkelings-landen die de autonomie van de lokale bevolking duurzaam verhogen.  

Het uitgangspunt daarbij is steeds: 

"We geven niet de vis, maar de hengel en leren de mensen hiermee vissen."

 

De Stichting bepaalt autonoom welke acties hierin kaderen. 

Zij kan elke (minderbedeelde) bevolkingsgroep ondersteunen, ongeacht religie, politiek, ras of taal.

 

De Raad van Bestuur vergadert tweemaal per jaar (periode mei & november). 

De Raad van Bestuur selecteert de projecten die ondersteund, d.w.z. mede-gefinancieerd, kunnen worden.  De Raad evalueert de werking en bespreekt de evolutie van de actueel ondersteunde projecten maar ook van initiatieven die in de voorbije jaren steun kregen en waarvoor opvolging relevant blijft.

De projecten die ondersteund werden of worden, situeren zich in Azië, in Latijns Amerika en Afrika.  

 

Globaal gezien vertegenwoordigen de projecten in deze continenten voor de voorbije jaren respectievelijk 50%, 30% en 20% van de bestede middelen.

 

Er is een grote variatie in projecten:

van klein naar groot, van eenmalig naar engagementen die over meerdere jaren lopen, en ook naar inhoud, actiedomein of -middel varieert heel wat. 

Rollende fondsen, fondsen voor microkredieten aan ondernemers (groepen) zijn een regelmatig terugkerend gegeven.  

 

Stichting Gillès wil daarbij vooral het professionaliseringsproces van de organisaties mee ondersteunen en samenwerkingsverbanden tussen traditionele ontwikkelingspartners en anderen stimuleren. 

© 2015 Stichting Gillès

bottom of page